Niacinem proti cholesterolu

Klinické studie prokázaly, že niacin ve formě kyseliny nikotinové má terapeutický účinek na snížení hladiny „zlého” LDL cholesterolu v krvi.

Stav našeho zdraví je nejen odrazem naší duše, ale přímo souvisí také  s naší výživou. Celá řada klinických studií potvrzuje nezastupitelnou úlohu výživných látek, jak pro zachování životaschopnosti našeho organizmu, tak na jeho ochranu. V posledním čase zájem vědců vzbudil mimořádný potenciál vitamínu B3 – niacinu. Klinické studie prokázaly, že niacin ve formě kyseliny nikotinové má terapeutický účinek na snížení hladiny „zlého” LDL cholesterolu v krvi. Zároveň podporuje zvýšený hladiny „dobrého” HDL cholesterolu. A výsledek?  Výrazné zlepšení kvality kardiovaskulárního systému!  

Jak vyplynulo z posledních studií, niacin působí na cholesterol podobně jako statiny, avšak bez zatížení organizmu možnými vedlejšími účinky statinů. Hlavně vyčerpáním zásob koenzymu Q 10, který je zásobárnou energie pro buňky srdcové svaloviny. Celkové snížení hladiny koenzymu Q10 při užívání statinů může totiž negativně ovlivnit výkonnost buněk srdcové svaloviny, a tím zároveň oslabit činnost srdce.  Při mírně zvýšeném cholesterolu může proto mnohem vyšší benefit přinést podávání niacinu – vitamínu B3, například ve formě tablet.

Mnozí z nás se mylně domnívají, že cholesterol je látka, které přítomnost v organizmu je zásadně škodlivá. Je to však omyl! Naopak, cholesterol je pro organizmus životně důležitý. Stabilizuje membrány buněk, je základní stavební látkou mužských a ženských pohlavních hormonů a má nenahraditelnou úlohu při tvorbě vitamínu D. Existují dva druhy cholesterolu: cholesterol LDL („zlý” cholesterol) a HDL („dobrý” cholesterol). Cholesterol LDL se krevní cestou dostává do jednotlivých orgánů a jejich buněk, kde se podílí na tvorbě buněčných stěn. Pokud je ho v organizmu nadměrné množství, usazuje se v tepnách, čeho důsledkem bývá různý stupeň arteriosklerózy – postupné zvápenatění tepen. Mechanizmus účinku cholesterolu HDL v organizmu je odlišný – cholesterol HDL dopravuje „zlý” cholesterol LDL do jater, kde se postupně odbourává. Z těchto souvislostí vyplývá, že oba druhy cholesterolu musí být v organizmu přítomny ve vyváženém poměru.

Staňme se strůjci vlastního zdraví!

Organizmus si cholesterol vyrábí sám, proto není potřebné dodávat mu ho ve stravě - bohužel, často také v nadměrném množství, jako se to dnes, v důsledku nesprávné výživy stává. Při nesprávné výživě se nebezpečně zvyšuje hladina cholesterolu v organizmu, čím narůstá riziko arteriosklerózy. Od té doby, co lékařská věda rozpoznala nebezpečnost cholesterolu, se lékaři dohadují o jeho přípustné hraniční hodnotě v organizmu. Dnes můžeme více méně s jistotou tvrdit, že jsou individuální, avšak pokud převýší množství 6,2 mmol/l krve, je to vážný varovný signál, že nám hrozí arterioskleróza.  Mysleme proto na prevenci. Pokud hodnoty celkového cholesterolu překračují normální hladinu, 5,17 mmol/l, chraňme organizmus především klasickou přírodní cestou bez možných vedlejších účinků - niacinem!

Co je niacin a jak v organizmu působí?

Niacin je všeobecný termín pro kyselinu nikotinovou a nikotinamid (niacinamid). Jde o vitamín B3 patřící do skupiny vitamínů řady B. Po užití a absorpci působí jako enzymový kofaktor v mnohých redoxních metabolických reakcích v těle – ovlivňuje například zvýšení hladiny glukózy, metabolizmus lipidů a sterolů a podporuje kardiovaskulární zdraví. Kromě jeho všeobecně známé funkci v metabolických procesech se také prokázalo, že niacin ve formě kyseliny nikotinové je účinný jako terapeutický prostředek na snížení cholesterolu v krvi. Jeho optimální přítomnost v organizmu snižuje hladinu „zlého” cholesterolu LDL, celkového cholesterolu a zároveň zvyšuje hladinu „dobrého” cholesterolu HDL, čím pomáhá vytvářet jejich rovnovážný stav.

Odkud niacin načerpat?

Ze stravy. Jeho dobrým zdrojem jsou pivovarské a pekařské kvasnice, libové maso, játra, vejce, celozrnná mouka a výrobky z nich, žampióny, sušené broskve, granátové jablka, slunečnicové a sezamové semena, arašídy, luštěniny. Denní potřebu vitamínu B3 dospělému člověku zabezpečí například také porce pečeného kuřete, porce hovězího masa anebo jater, 2-3 krajíce celozrnného chleba se sýrem, miska obohacených cereálií anebo müsli či hrst slunečnicových semínek.

Z přírodních doplňků stravy. Při hladině cholesterolu nad 5,17 mmol/l krve je však našemu tělu potřebné dodat vyšší množství niacinu, jako získáme stravou. Niacin přijatý z potravy je proto vhodné doplnit doplňky stravy s jeho obsahem. Použití čistého niacinu ve vyšších dávkách může však doprovázet dočasné začervenání a svědění kůže – normální, nealergická, ale nepříjemná reakce kůže, která nastává v důsledku dilatace krevních kapilár. Avšak díky kombinaci niacinu s inositolem (vitamín B9, který má stejně pozitivní vliv na snižování hladiny cholesterolu), se kanadskému výrobci přírodních vitamínů Jamieson Laboratories Ltd. podařilo vyvinout doplněk stravy působící na snižování cholesterolu bez nepříjemné reakce začervenání kůže. Jamieson Niacin 500 mg s inositolem, přípravek ve formě inositol nikotinátu se skládá ze šesti molekul niacinu jako kyseliny nikotinové, chemicky vázané na molekulu inositolu (inositol hexacianát). Po požití se v těle hydrolyzuje – dochází k uvolnění niacinu a inositolu, co umožňuje obou látkám působit na snižování hladiny cholesterolu v organizmu. Přípravek zároveň pomáhá snižovat hladinu triglyceridů v krvi a podporuje tak celkové kardiovaskulární zdraví. Tato jedinečná kombinace příznivě ovlivňuje také uvolňování energie ze sacharidů a regulaci hladiny glukózy v krvi. Doplněk stravy Jamieson Niacin 500 mg s inositolem je vyrobený z čistého přírodního zdroje – extraktu rýže seté.   Na zabezpečení integrity a účinnosti obou důležitých živin – niacinu i inositolu -  se přípravek zpracovává bez použití tepla a rozpouštědel. Vyrábí se s použitím procesu 360 Pure – 360 testů kvality, které zaručují sledovatelnost a spolehlivost surovin, bezpečnost výrobku, jeho vysokou účinnost a maximální klinickou čistotu.

Naděje při léčbě nových indikací

Podle posledních výzkumů příjem vitamínů B3 a B9 – niacinu a inositolu může přímo zázračně pomoci také ženám, kterým se z mnoha důvodů nedaří otěhotnět. Podporujeazlepšuje funkce vaječníků, příznivě působí na zvýšení počtu kvalitních a zralých vajíček a má pozitivní vliv na úpravu a regulaci menstruačního cyklu. Díky kombinaci obou vitamínů B-komplexu v přípravku  Jamieson Niacin 500 mg s inositolem, tento doplněk stravy nezpůsobuje začervenání, ani svědění kůže. Zároveň podporuje účinné vstřebávání vitamínů řadě B, které jsou pro budoucí maminky také velmi důležité. 

   
Vrátit se na začátek