Adaptace v dobách stresu – Adaptogenní houby

Cheryl Wright, registrovaná holistická odbornice na výživu

Stres může mít mnoho negativních vlivů na vaše zdraví, například zvýšení rizika srdečních chorob a mozkové příhody, jakož i vést k úzkosti a depresii.¹ Stres je nezbytnou součástí života, ale je důležité snažit se snížit úroveň stresu, kdykoli je to možné. Každý z nás prožívá stres individuálně a u každého fungují různé mechanismy jeho zvládání; některým může pomáhat aerobik, jiným jóga nebo horká koupel. Kromě toho, co jste vyzkoušeli v minulosti, existuje ještě jedna věc ke zvážení... Už jste někdy slyšeli o termínu adaptogen?

Adaptogeny jsou přírodní látky, které pomáhají tělu přizpůsobit se stresu a pracovat na normalizaci našich tělesných procesů. Podle organizace Health Canada se některé houby, například reishi, používají v bylinné medicíně jako adaptogen, který pomáhá zvyšovat energii a odolnost vůči stresu. Mají také imunomodulační vlastnosti a používají se v bylinné medicíně na podporu imunitního systému.²

I když možná nejlépe znáte bílé žampiony, které se běžně konzumují v Kanadě, existuje mnoho dalších druhů hub:

  1. Houby Reishi se používají přibližně 200 let jako tradiční lék v zemích jako Čína, Japonsko a Taiwan.³
  2. Houby Shiitake jsou původem z Číny a Japonska a jsou druhou nejčastější konzumovanou houbou na svete.⁴
  3. Lví hříva (Korálovec ježatý) je houba, která roste na mrtvých stromech jako buk a dub. Od starověku se používá jako potravina a lék ve východní Ázii.⁵
  4. Čaga (Zrzek šikmý) je houba, která roste na stromech, zejména na bříze, v Kanadě, Evropě, Koreji, Rusku a Spojených státech. "Čaga vrůstá do dřeva, což se jinak nazývá i lastura, aby absorbovala živiny ze dřeva ... po staletí lidé v Rusku a některých asijských zemích používali čaj Čaga na vyvážení imunitního systému těla a na podporu dobrého zdraví." ⁶

Pokud nemáte rádi houby nebo je chcete jíst každý den, komplex Jamieson Mushroom Complex je bylinkový rostlinný přípravek pro dospělé, který přirozeně podporuje váš imunitní systém a zároveň pomáhá zvyšovat energii a odolnost vůči stresu. Zahrnuje houby reishi a shiitake, lví hřívu a čagu, jakož i přídavek cesnaku.⁷

Houbový komplex je možné užívat, když:

Pocit snížené hladiny energie. Pociťujete málo energie během běžného pracovního týdne. 27% pracujících v Kanadě udává únavu většinu dní nebo každý deň.⁸

Stres. 27% kanadských pracujících tvrdí, že má denně vysokou až extrémní úroveň stresu. "Více než jeden ze čtyř pracovníků uvádí, že denně zažívá vysokou hladinu stresu. Dalších 46% kanadských pracujících uvedlo, že každodenně pociťovali "trochu" stresu.⁹ Vedle všech změnách v posledních měsících se míra stresu pro mnohé dospělé zvýšil, ať už pracují nebo ne.

Boj proti nachlazení. Dospělí jsou infikováni běžným nachlazením dvakrát až třikrát ročně. "Stres a nedostatek spánku mohou u dospělých zvýšit riziko běžného nachlazení." ¹⁰ Houby, zejména reishi, se používají v bylinné medicíně na podporu imunitního systému¹¹, zatímco česnek se tradičně používá ke zmírnění běžných příznaků nachlazení včetně ucpaného nosa.¹²

Zažíváte stresovou životní událost a zabýváte se jejím vlivem na zdraví srdce. Patří sem případy, kdy máte v rodinné anamnéze onemocnění srdce nebo máte vysoké hladiny tuků v krvi. Vysoké množství lipidů v krvi (včetně cholesterolu, triglyceridů a / nebo tukových fosfolipidů) se vyskytuje u 45% Kanaďanů ve věku 18 - 79 let.

Houby jsou potravinou, ale některé druhy také prospívají zdraví

Většina jedlých hub je výživná tím, že poskytuje bílkoviny a některé vitamíny skupiny B. Pokud však hledáte léčivé vlastnosti, je důležité, aby ste zkonzumovali správný druh hub s adekvátní účinností. V souladu s předpisy Health Canada uvádí Jamieson přesné dávkování: například extrahované množství houby reishi je z "plodnice" rostliny, které poskytuje výše uvedené tvrzení Health Canada. Jamieson jde nad rámec kvalitativních požadavků Health Canada tím, že je certifikován kanadským nezávislým certifikačním programem DNA TRU-ID® založeným univerzitou "University of Guelph". Používá nejmodernější technologii DNA pro ověření správné identity rostlinných druhů, aby se zajistilo, že v balení se nacházejí správné houby. Symbol TRU-ID® je vědeckým potvrzením, že správné druhy hub jsou skutečně přítomny v balení. Takto získáte záruku očekávaného přínosu pro zdraví.

Literárne zdroje:

1 Heart and Stroke Foundation of Canada. Get Healthy Reduce Stress. Accessed May 25, 2020 at: https://www.heartandstroke.ca/get-healthy/reduce-stress

2 Health Canada. Mushrooms Monograph. Accessed May 25, 2020 at: http://webprod.hc-sc.gc.ca/nhpid-bdipsn/atReq.do?atid=mushrooms.champignons&lang=eng

3 Natural Medicines. Reishi Mushrooms Professional Monograph. Accessed May 19, 2020 at: https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/databases/food,-herbs-supplements/professional.aspx?productid=905

4 Natural Medicines. Shiitake Mushrooms Professional Monograph. Accessed May 19, 2020  at: https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/databases/food,-herbs-supplements/professional.aspx?productid=680

5 Natural Medicines. Hericium erinaceus Professional Monograph. Accessed May 19, 2020 at: https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/databases/food,-herbs-supplements/professional.aspx?productid=1536

7 Health Canada. Product Information Natural Product Number 80087030. Accessed May 18, 2020: https://health-products.canada.ca/lnhpd-bdpsnh/info.do?licence=80087030

8 The Conference Board of Canada. Almost 30 per cent of Canadians go to work feeling tired. Accessed May 18, 2020 at: https://www.conferenceboard.ca/press/newsrelease/16-09-20/Almost_30_per_cent_of_Canadians_go_to_work_feeling_tired.aspx

9 Statistics Canada. Work Related Stress Infographic. Accessed May 20, 2020 at: https://www150.statcan.gc.ca/n1/en/pub/11-627-m/contest/finalists-finalistes_2-eng.pdf?st=s2Z3CmDl

10 Allan GM Arroll B (2014). Prevention and treatment of the common cold: making sense of the evidence. CMAJ. Feb 18;186(3):190-9.

11 Health Canada. Reishi – Ganoderma Lucidum Monograph. Accessed on May 20, 2020 at: http://webprod.hc-sc.gc.ca/nhpid-bdipsn/atReq.do?atid=reishi&lang=eng

12 Health Canada. Garlic – Allium Sativum Monograph. Accessed on May 20, 2020 at: http://webprod.hc-sc.gc.ca/nhpid-bdipsn/atReq.do?atid=garlic_ail&lang=eng

13 Joffres M et al. (2013). Dyslipidemia Prevalence, Treatment, Control, and Awareness in the Canadian Health Measures Survey. Can J Public Health. Apr 24;104(3):e252-7.

14 Linus Pauling Institute Micronutrient Information Center. Garlic and Organosulfur Compounds. Accessed May 20, 2020 at: https://lpi.oregonstate.edu/mic/food-beverages/garlic#pregnancy-lactation

   
Vrátit se na začátek