4 mýty a 4 fakta, jak se vyhnout nachlazení
Rodina, přátelé a sociální média často sdílejí rady o tom, „jak se vyhnout nachlazení“, ale podporuje je věda? Níže uvádíme několik běžných mýtů oproti účinným tipům na udržení zdraví.
4 mýty
1. Nachladíte se, pokud půjdete ven s mokrými vlasy: I když vám může být zima, chození ven s mokrými vlasy nezpůsobuje nachlazení. Nachlazení způsobují viry, ne zima anebo vlhkost.¹
2. Chřipka je horší, když je venku zima: Hypotéza říká, že viry jsou běžné při nižších teplotách, neboť trávíme více času uvnitř, v blízkosti jiných. Toto je faktor, ale nedávný výzkum ukazuje, že vlhkost je lepším prediktorem výskytu chřipky než aktuální teplota.²
- Nízká vlhkost vzduchu zvyšuje přenos aerosolů chřipky a zároveň zhoršuje naši schopnost regenerovat tkáně dýchacích cest.²
- Kromě dobrého větracího systému, zvýšení vlhkosti z nízké na střední úroveň snížilo míru infekcí dýchacích cest a absence v kancelářích i školách; ideální je relativní vlhkost 40 – 60 % při pokojové teplotě.²
3. Potřebujete antibiotika: Jelikož nachlazení a chřipku obecně způsobují viry, užívání antibiotik nepomůže a může přispět k antibiotické rezistenci.
Podle Světové zdravotnické organizace by lidé s vysokým rizikem onemocnění nebo se závažnými příznaky chřipky měli co nejdříve začít užívat antivirové léky. Patří sem těhotné ženy nebo osoby starší 65 let, děti do 5 let, osoby trpící chronickými onemocněními nebo oslabeným imunitním systémem.³
4. Vykrmte nachlazení, vyhladujte horečku: Neexistují žádné vědecké důkazy, které by tuto radu podporovaly. V obou případech je pro zotavení důležité udržovat vyváženou stravu a dostatečný příjem tekutin. Horečka se při nachlazení vyskytuje vzácně, zatímco při chřipce je běžným příznakem. Kromě horečky mají chřipka a nachlazení podobné příznaky, liší se však intenzitou a frekvencí výskytu.⁴
4 tipy, které stojí za vyzkoušení
1. Oddech a spánek: Dopřát tělu odpočinek mu pomáhá při hojení a zároveň účinněji bojovat s infekcemi. Výzkum dokázal, že ti, kteří spí 7 hodin nebo méně za noc, mají vyšší náchylnost k nachlazení.⁵
2. Jezte výživné potraviny: Konzumace stravy bohaté na ovoce, zeleninu a jiné potraviny bohaté na živiny je důležité pro celkové zdraví. Mezi živiny, které pomáhají podporovat imunitní funkce, patří vitamin A, B12, C, D a minerál zinek. ⁶ V případě pochybností o nedostatku je multivitamin dobrou celoroční podporou; je to jako pojistka na živiny, které vám mohou chybět ve dnech, kdy nemůžete jíst vyváženou stravu.
3. Používejte přírodní bylinky: Některé tradiční bylinky (v závislosti na účinnosti a druhu) se ukázaly být účinné při prevenci nebo pomoci při příznacích běžného nachlazení, jako je česnek, zázvor a echinacea:
Bylina |
Přehled bylin |
Výzkum v oblasti zdraví |
Česnek |
Česnek je bylina pěstovaná po celém světě s dlouhou historií kulinářského i léčebného použití. Předpokládá se, že pochází ze Sibiře, ale do dalších částí světa se rozšířil před více než 5000 lety a tradičně se používá k léčbě mnoha onemocnění včetně záškrtu, kašle a horečky.⁷ |
Recenze přinesly vysoce kvalitní důkazy o tom, že česnek pomáhá předcházet chřipce.⁸ |
Zázvor |
Zázvor je rostlina původem z teplejších částí Asie, ale v současnosti se pěstuje v Jižní Americe, Africe a na Blízkém východě. Oddenek (stonek rostliny) se používá k ochucení jídel, nápojů a jako vůně v mýdlech a kosmetice. Zázvor má mnoho tradičních léčebných využití včetně zastavení kašle a zvýšení pocení.9 |
Ukázalo se, že zázvor zabraňuje zvracení, čímž pomáhá těm, kteří trpí nevolností.¹⁰ |
Echinacea |
Třapatkovka je trvalka blízce příbuzná slunečnicím, sedmikráskám a ambrózii. Pochází ze Spojených států, ale v současnosti se pěstuje v mnoha regionech světa.¹¹ Přestože existuje 9 druhů třapatkovek, pouze 3 mají léčivé účinky.¹² Proto je testování kvality bylinných doplňků klíčové. |
Farmakologické studie třapatkovky identifikovaly antioxidační, imunomodulační, protizánětlivé, antimykotické a antivirové účinky.¹³ |
4. Dodržujte správnou hygienu: Pravidelné mytí rukou, vyhýbání se blízkému kontaktu s nemocnými osobami a dezinfekce běžně dotýkaných povrchů může pomoci předcházet šíření virů. Tuto radu zdůrazňují organizace veřejného zdravotnictví na celém světě.
Pokud nastydnete, zůstaňte doma a pijte hodně tekutin, ale pokud se vaše příznaky zhorší, vyhledejte lékařskou pomoc.
Literární zdroje:
1 Eccles R. (2023). Common cold. Front Allergy. Jun 22;4:1224988.
2 Moriyama M, Hugentobler WJ, Iwasaki A. (2020). Seasonality of Respiratory Viral Infections. Annu Rev Virol. Sep 29;7(1):83-101.
3 WHO. Influenza (Seasonal). Accessed Sept 16, 2024 at: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)
4 Public Health Agency of Canada. Cold or flu: know the difference / Know the flu facts - Fact sheet
Accessed Sept 16, 2024 at: https://open.canada.ca/data/en/dataset/0c90b549-aa74-4497-8d2d-6766b8a3b74c
5 Robinson CH, et al. (2021). The relationship between duration and quality of sleep and upper respiratory tract infections: a systematic review. Fam Pract. Nov 24;38(6):802-810.
6 Linus Pauling Institute Micronutrient Information Center. Immunity in Depth. Accessed Aug 13, 2025 at: https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/immunity
7 Natural Medicines Database. Garlic Professional Monograph. Accessed Aug 12, 2026 at: https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/Data/ProMonographs/Garlic
8 Yuan, Y et al. (2021). Interventions for preventing influenza: An overview of Cochrane systematic reviews and a Bayesian network meta-analysis. J Integr Med. 19(6), 503–514.
9 Natural Medicines Database. Ginger Professional Monograph. Accessed Aug 12, 2026 at: https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/NatMedProSearchResults?search=ginger
10 Anh NH et al. (2020). Ginger on Human health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials. Nutrients. Jan 6;12(1):157.
11 Natural Medicines Database. Echinacea Professional Monograph. Accessed Aug 12, 2026 at: https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/Data/ProMonographs/Echinacea
12 Ng, JY et al.(2023). Characteristics of the Echinacea Spp. research literature: A bibliometric analysis, Eur J Int Med. Vol 57,102216.
13 Rao Fu R. (2021). Diversity of antioxidant ingredients among Echinacea species, Ind Crops Prod. Vol 170. 113699.