Význam minerálů v těhotenství
Přesto, že se minerály v organizmu pohybují v malých množství, jsou nezbytné pro správnou činnost organizmu matky i dítěte.
Minerály (Ca, P, K, Na, Cl, Mg) tvoří v organizmu asi 0,7% atomů, stopové prvky (Fe, I, Zn, Cu, Co, Se, Mo, F atd.) asi 0,01%. Přesto, že se v organizmu pohybují v takto malých množství, jsou nezbytné pro správnou činnost organizmu matky i dítěte. Na rozdíl od vitaminů, nedostatek minerálů a stopových prvků a s nimi fatální následky na průběh těhotenství se u nás běžně nevyskytují (snad až na železo a jód).
název |
funkce |
zdroj |
DDD (mg) |
DDD v průběhu těhotenství a laktace (mg) |
poznámky |
železo (Fe) |
krvetvorba |
červené maso, žloutky, játra, rostlinné zdroje |
15 - 20 |
20 - 60 |
Hemové Fe z živočišných zdrojů se vstřebává lépe (až 20%) než nehemové Fe ze zdrojů rostlinných. Během těhotenství a laktace většinou příjem Fe ze stravy nepokrývá potřebu. |
vápník (Ca) |
důležitý pro pevnost kostí a zubů |
mléčné výrobky, luštěniny, ořechy |
1200 - 1500 |
1200 - 2000 |
Spolu s jinými působí jako prevence předčasného porodu a těhotenské hypertenze. Deficit vápníku je běžný nejen u těhotných žen, ale též u většiny populace. Dochází poté k tomu, že organizmus čerpá ze zásob kosterní soustavy. |
hořčík (Mg) |
činnost nervů a svalů |
celozrnné pečivo, mléčné výrobky, drůbež, ryby, citrusové plody |
400 |
450 |
Nedostatek Mg během těhotenství může vést k předčasným děložním stahům, předčasnému porodu a poruchám funkce placenty. |
zinek (Zn) |
funkce kůže, zraku, imunity |
celozrnné pečivo, hrách, rýže, sója, mléko, maso, játra, ryby |
15 |
15 (až 19 pro kojící) |
Při současném podávání vysokých dávek Fe a kyseliny listové se Zn hůře vstřebává. |
jod (I) |
činnost štítné žlázy |
mořské ryby, minerálky |
0,15 - 0,23 |
0,15 - 0,26 |
Nedostatek I způsobuje zvětšení štítné žlázy, zvýšenou kojeneckou úmrtnost, kretenizmus, u nás se díky jodaci soli vyskytuje výjimečně. |
sodík (Na) |
osmotická a acidobazická rovnováha, svalové dráždivost |
kuchyňská sůl |
1400 - 5000 |
1400 - 5000 |
Nedostatek Na se v těhotenství běžně nevyskytuje. Zvýšený příjem vede k hypertenzi, dětem se proto strava nesolí asi do věku 2,5 let. |
draslík (K) |
funkce nervové soustavy a svalů, metabolizmus cukrů |
maso, meruňky, banány,brambory |
1000 - 4000 |
4000 - 5000 |
Vysoké hladiny K v prvním trimestru mohou přispět k rozvoji gestačního diabetu a hypertenze. Nedostatek může vést k paralýze dechových funkcí u matky a k potratu. |
chlór (Cl) |
osmotická rovnováha, žaludeční kyseliny |
kuchyňská sůl, zelenina |
3500 |
3500 |
Zvýšený příjem může vést k rozvoji gestačního diabetu a hypertenze u dítěte v pozdějším věku. |
fosfor (P) |
pevnost kosterní soustavy a zubů |
ryby, luštěniny, vejce, celozrnné výrobky |
800 - 1200 |
800 - 1200 |
Vstřebatelnost je ovlivněna hladinou vápníku a hliníku, nedostatek P se vyskytuje velmi vzácně. |
měď (Cu) |
funkce imunitního systému, součást hemoglobinu |
ořechy, hrozny, vnitřnosti |
25 |
1,8 - 2,2 |
|
Zdroj: Bezpečné užívání léčivých rostlin v těhotenství
Mgr. Lenka Sobková