titulny obrazok
titulny obrazok2 Na pravidelný vyšší přísun tohoto antioxidantu by měli myslet zejména kuřáci, starší osoby nebo těhotné a kojící ženy.
« zpět

Vitaminem C se máme zásobovat pravidelně

14.03.2019

Tisknout

Dlouhodobý výpadek vitaminu C může zapříčinit celkový špatný zdravotní stav. Na rozdíl od většiny zvířat a rostlin si jej lidský organismus bohužel nedovede sám vyrobit.

Ve 20. letech 20. století se vitamin C podařilo izolovat maďarskému biochemikovi Albertu Szent-Györgimu. O deset let později dokázal nositel Nobelovy ceny za chemii, sir Walter Norman Haworth, jako první určit jeho chemickou strukturu a vyrobit jej chemickou cestou. Další držitel Nobelovy ceny, americký kvantový chemik a biochemik Linus Pauling, v šedesátých letech naplno využil jeho potenciál a podělil se o své znalosti s širokou veřejností.

Ne nadarmo je vitamin C (kyselina askorbová) nazýván králem mezi vitaminy. Tento nejsilnější antioxidant toho totiž zvládne pro náš organismus udělat opravdu hodně: přispívá k normální funkci imunitního systému, chrání buňky před oxidačním stresem z kouření, smogu i UV záření, snižuje míru únavy a vyčerpání, pomáhá zvyšovat vstřebávání železa, posiluje nervovou soustavu a psychickou činnost a v neposlední řadě se podílí na tvorbě kolagenu – spojovacího materiálu, který má vliv na funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní a kůže. Nedostatek vitaminu C se může brzy projevit už na vzhledu: v koutcích úst se objevují prasklinky, poranění se hůře hojí, pokožka je hrubá, vrásky se prohlubují a velmi snadno se tvoří modřiny a může se objevit krvácení dásní. Člověk se cítí velmi unavený až vyčerpaný, bolí jej svaly a klouby. Mohou se objevit žaludeční potíže, prudce se snižuje imunita, přidávají se potíže s vysokým tlakem a vyšší hladinou cholesterolu. Zhoršují se potíže psychického rázu.

Na pravidelný vyšší přísun tohoto antioxidantu by měli myslet zejména kuřáci, starší osoby nebo těhotné a kojící ženy.


Kdy méně a kdy více

„Dostatečný příjem vitaminu C je třeba zajistit především konzumací ovoce a zeleniny, ale také kvalitními doplňky stravy,“ uvádí prof. MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc., z Ústavu lékařské chemie a biochemie Univerzity Palackého v Olomouci: „Denní dávka vitaminu C pro zdravého dospělého člověka je zhruba 60 až 100 mg, může být ovšem zvýšena až na 1–2 g u dospělých i dětí s příznaky chřipky, dále u sportovců či během pobytu v extremních klimatických podmínkách,“ dodává. Doporučenou denní dávku poskytne například jeden průměrně velký pomeranč. Vitamin C se doporučuje podávat všem především v období výskytu chřipkových onemocnění nebo při rekonvalescenci či poúrazových stavech a po operacích, kdy pomáhá rychlejšímu hojení a snižuje výskyt proleženin.

Předávkování můžete poznat

Pozor ale na předávkování! Když užijete více než 2000 mg vitaminu C za den, mohou se dostavit nepříjemné průvodní příznaky: průjem nebo naopak zpomalení střevní peristaltiky, žaludeční křeče, nevolnost. „Příliš vysoké dávky se nedoporučují lidem, kteří jsou náchylní k tvorbě ledvinových kamenů,“ upozorňuje profesor Šimánek. Velká dávka vitaminu C může rovněž mírně změnit výsledky krevních a močových testů (například hladinu cukru v moči u diabetiků).

• Podle studií zvyšuje konzumace vitaminu C hladinu antioxidantů v krvi až o 30 %. Organismus se tak může lépe bránit proti zánětu a infekci.

• Až o 50 % může konzumace vitaminu C snížit riziko onemocnění běžným nastuzením u lidí, kteří jsou zároveň vystaveni extrémnímu fyzickému stresu.

• Vitamin C urychluje obnovu buněk a podporuje tak metabolismus buněk pokožky, která je pak schopna lépe se vyrovnat se známkami únavy a stárnutí.

• Analýza 13 studií ukázala, že krátkodobá konzumace 500 mg vitaminu C denně měla významný vliv na snížení „špatného“ cholesterolu a hladiny triglyceridů.

• Další studie ukázala, že vitamin C má příznivý vliv na snížení rizika onemocnění dnou – snižuje v krvi hladinu kyseliny močové.

(Zdroj: healthline.com)

 

Vitamin C je nejlepší dodávat do těla v menších dávkách, avšak pravidelně. Tělo totiž dokáže najednou zpracovat jen malou část a zbytek vyloučí.


Věděli jste, že…

- Podle Americké optometrické asociace pomáhá vitamin C zpomalit proces věkem podmíněné makulární degenerace (onemocnění, jež vede k oslepnutí). Podle profesora klinické oftalmologie Wexnerova lékařského centra Ohijské státní univerzity Randalla McLaughlina, je ochranný účinek vitaminu C v souvislosti s makulární degenerací komplexní v součinnosti s antioxidantem luteinem. U lidí se šedým zákalem bylo při užívání 350 mg vitaminu C denně v některých případech prokázáno výrazné zlepšení zraku.

- Chcete si udržet zdravé srdce? Nedávný výzkum prokázal, že jeho pravidelné dávky společně s aminokyselinou lysinem udržují srdce v rytmu a pomáhají předcházet ukládání aterosklerotických plátů v cévách.

- Dobrá zpráva pro vegetariány je, že vitamin C dokáže zlepšit vstřebávání železa z rostlinných zdrojů až o 67 %, a tak u nich pomáhá snížit riziko vzniku chudokrevnosti.

(Zdroj: www.rd.com)

Pomeranče a kysané zelí

K nejbohatším zdrojům vitaminu C patří rakytník, šípek, citrusové plody, černý rybíz, meloun cantaloupe, mango, hroznové víno, papája, ananas, jahody, maliny, borůvky, brusinky, cibuloviny, brokolice, rajčinové papriky, černý rybíz, rajčata, květák, kiwi, brusinky, brambory, velice bohaté na vitamin C je kysané zelí. Je třeba myslet i na to, že tepelnou úpravou se vitamin C vytrácí, a to velmi výrazně. Je velice citlivý na teplo a udává se, že zmizet ho může kolem 10 % každých pět minut vaření.

 

Markéta Ostřížková
Odborná spolupráce:
prof. MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc., Ústav lékařské chemie a biochemie Univerzity Palackého v Olomouci

Zdroj: měsíčník Moje zdraví, Březen/2019