Stavba kostí po celý život

Kostra dospělého člověka obsahuje 206 kostí.

Kostra dospělého člověka obsahuje 206 kostí. Kosti se skládají z buněk, nervů, cév a minerálů. Kosti jsou zásadní, pokud jde o pohyb a ochranu životně důležitých orgánů. Správný vývoj a udržování kostního systému má zásadní význam pro prevenci osteoporózy. Osteoporóza je nejčastějším onemocněním kostí, ovlivňuje 200 miliónů žen na celém světě. Je charakterizovaná zhoršením kostní hmoty a matrixu, co vede k oslabení a zvýšení rizika bedrové, zápěstní a zádové zlomeniny. Pokud je množství kostní hmoty nad normálními hodnotami, úbytek kostní hmoty v průběhu menopauzy a stárnutí nebude mít za následek negativní důsledky.

Strategie používané na prevenci nebo léčbu onemocnění jsou zaměřené na zpomalení rozpadu kostí a poskytují výživu potřebnou pro podporu matrixu a kostí. Cílem běžných řešení je zaměřit se na kostní přestavbu a zahrnují bisfosfonáty léků a hormonální substituční terapii. Tyto možnosti nepodporují celkovou kvalitu kostí a jsou spojené s negativními vedlejšími účinky a zdravotními riziky.

Kanadské centrum zabývající se osteoporózou doporučuje, aby děti a dospělí užívali 1000-1300 mg vápníku denně buď ve stravě anebo ve výživových doplňcích. Vitamín D zvyšuje vstřebávání vápníku.
Praktický lékaři doporučují pacientům jíst stravu bohatou na vitamíny, minerální látky a rostlinné bílkoviny v průběhu života, aby si vybudovali optimální kostní hmotu a prevenci před osteoporózou. Vápník je nevyhnutný pro tvorbu kostí a nachází se v těchto potravinách: sýry, mléko, jogurt, tofu, mandle a listová zelenina. Vitamín D zvyšuje vstřebávání vápníku. Potraviny bohaté na vitamín D: mastné ryby, vejce, slunečnicové semínka a obohacené mléko. Kanadské ministerstvo zdravotnictví doporučuje, aby děti a dospělí konzumovali denně 400-800 IU vitamínu D ve stravě anebo ve výživových doplňcích, nejvyšší přípustná dávka je 4000 IU.

Hořčík je také důležitý pro správný metabolizmus vápníku. Potraviny bohaté na tento minerál: pšeničné otruby, oříšky a listová zelenina. Výzkum potvrzuje, že vitamín K může významně snížit množství kostní hmoty u žen po menopauze s osteoporózou, speciálně při užívání vápníku s vitamínem D. Přibližně 80 % vitamínu K1 pochází ze zeleniny. Vitamín K2 se nachází ve fermentovaných potravinách (zelí, sýr) a je vytvářený z dobrých střevních baktérií. 

Vaše kosti jsou jen tak silné jako potřebují být. Pacientům se doporučuje, aby zahrnuli lehké aktivity do svého každodenního programu na podporu zdraví kostí. Bavte se a budujte si kosti s jógou, svěží chůzí, golfem a pláváním. Studie ukazují, že fyzická aktivita může snížit riziko osteoporózy, zlomenin a úrazů. 
Pro další snížení rizika slabých kostí se vyhněte: kouření, alkoholu, kofeinu, rafinovanému cukru, zpracovaným potravinám, sodíku a sodě.

Vzhledem k tomu, že potřeby jednotlivců se liší, proto Vám doporučujeme konzultovat úpravy výživy a životního stylu se svým lékařem.

   
Vrátit se na začátek