Proč jsou Omega-3 mastné kyseliny dobré pro vaše srdce?

„Jaro roku 2013“ utkví v mojí paměti jako období, kdy jsem byl vyzvaný uvést na pravou míru fakta o účincích omega-3 mastných kyselin.

„Jaro roku 2013“ utkví v mojí paměti jako období, kdy jsem byl vyzvaný uvést na pravou míru fakta o účincích omega-3 mastných kyselin. Roky jsem informoval lidi o důležitosti udržování zdravého srdce, jako i o prevenci, nevyhnutných návštěv u lékařů a kardiologů. Jaro strávím odpovídáním na otázky, jaké jsou výhody omega-3 mastných kyselin pro zdravé srdce.

Jako mezinárodní specialista na výživu, radím obyvatelům oblastí se stravou chudou na ryby, aby zůstali věrní svému režimu užívání omega-3 mastných kyselin.

Tradice příjmu Omega-3 - rybí pokrmy
Hypotéza o pozitivních účincích omega mastných kyselin na kardiovaskulární zdraví sahá až do roku 1970, kdy se v Grónsku uskutečnilo pozorování dopadu životního stylu Inuitů na jejich zdravotní stav. I když jejich strava obsahovala vysoký obsah tuku, mezi členy inuitské komunity kardiovaskulární onemocnění prakticky neexistovaly. Dalším významným znakem byla vysoká hladina omega-3 mastných kyselin v tkanivech populace, díky stravě bohaté na ryby. Vědci brzy zaznamenali podobně nízký výskyt srdcových onemocnění i mezi dalšími kulturami, které pravidelně konzumovaly ryby. Studie celosvětových asociací zabývajících se zdravím srdce, doporučují jíst ryby dvakrát týdně. Považují je za stravu prosperující kardiovaskulárnímu zdraví.

Čisté mastné kyseliny – méně úmrtí na infarkt
Každý měsíc se publikuje množství článků na téma různých zdravotních přínosů omega-3 mastných kyselin. S nárůstem jejich výhod vzrůstá současně význam výživových doplňků s obsahem omega-3 mastných kyselin. Jsou důležité a vhodně doplňují stravu chudou na ryby. Výživové doplňky dodávají tělu přesnou, terapeutickou dávku omega-3 mastných kyselin a díky technologickému pokroku, jako je například molekulární destilace. Poskytují organizmu olej, který je očistěný od toxických látek.

V jiném čase se uskutečnil výzkum účinků přesně určeného množství koncentrovaného rybího oleje u mužů, kteří překonali infarkt. Světoznámý tým odborníků na kardiovaskulární onemocnění - Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravvivenza nell’Infarto Miocardico z Itálie sledoval 11 000 mužů, kteří v průběhů 3 let svého života překonali infarkt. Při pravidelné lékařské péči, užívala polovina zúčastněných 1 gram koncentrovaného rybího oleje, přičemž druhá polovina neužívala nic. Ze závěrů studie vyplynulo, že v léčené skupině bylo následně až o 11% úmrtí méně na infarkt. Většina zdravotnických agentur v Evropě uznala léčebný účinek koncentrovaných omega-3 mastných kyselin u pacientů, kteří překonali infarkt. Evropská unie potvrdila významnou úlohu omega-3 mastných kyselin při udržování optimálního krevního tlaku a hladiny triglyceridů - nezávislých rizikových faktorů pro vznik kardiovaskulárních onemocnění.

 Jako vědec a lékař jsem přesvědčený, že pro celkové zdraví je velmi důležitá prevence. Výběr životního stylu pro zlepšení kvality života - cvičení, zdravá výživa, odvykání od kouření a pravidelné používání prémiových výživových doplňků s obsahem omega-3 – mastných kyselin považuje za odměnu pro lepší zdravotní stav vašeho srdce.

   
Vrátit se na začátek