banner jamieson odborne clanky horcik3
banner jamieson odborne clanky horcik4 Hořčík se zapojuje do více než 300 enzymatických reakcí v lidském organismu.
« zpět

Hořčík – podpora vnitřní rovnováhy

17.04.2019

Tisknout

Stres – slovo, které skloňujeme několikrát denně. Stal se součástí našeho života téměř stejně jako vzduch a dýchání. Vyhnout se mu dá jen těžko, zkusme ho tedy eliminovat alespoň částečně. Na pomoc si můžeme přizvat hořčík. Je jedinečný v tom, že zmírní úzkost, podráždění, poststresové napětí, bolesti hlavy, bušení srdce, podpoří naše soustředění.

Stres obecně oslabuje organismus, obírá ho o zásoby hořčíku, resp. jeho okamžitou spotřebu zvyšuje až dvacetinásobně! Přitom málokterý minerál je takový podstatný pro výkon a činnost organismu, jako právě hořčík. Zdravý člověk má v těle 22 až 30 g hořčíku, z toho asi 60% je vázáno v kostech a zubech, téměř 29% ve svalových buňkách, 10% v ostatních tělesných buňkách a pouze 1% koluje v krevní plazmě.

Uklidňuje, odbourává vypětí

Hořčík je doslova zázračný v tom, že zvyšuje naši odolnost vůči stresu tak, jak nedokáže už žádná jiná životně důležitá látka. Navíc působí rychleji než kterékoliv uvolňovací fyzické cvičení. Má schopnost rychle uklidnit náš nervový systém i v době, kdy pracuje na plné obrátky. Díky němu jsou naše podrážděné nervy opět schopné snášet zátěž. Ideální je kombinovat jeho příjem s pohybem, s postupným fyzickým zatěžováním organismu, což přináší psychickou podporu i pocit jistoty.

Hořčík je doslova nepostradatelný minerál – pomáhá v metabolismu tuků, sacharidů a bílkovin, je nezbytný pro tvorbu energie v buňkách. Účastní se více než 300 enzymatických reakcí, které vedou k jejímu následnému uvolnění. Když je oslabená armáda enzymů, které jsou závislé na hořčíku, začínají se u nás projevovat některé charakteristické symptomy: bolesti hlavy, migréna, nespavost, svalové napětí, vysoký krevní tlak, poruchy srdečního rytmu, zrychlený puls, vnitřní neklid, deprese, hučení v uších, syndrom chronické únavy, problémy s nadváhou.

Je tedy samozřejmé, že pro normální fungování organismu při dnešním způsobu života, který je plný stresu, si náš organismus ptá větší množství hořčíku na řízení činnosti životně důležitých enzymů, tedy více hořčíku pro "vnitřní klid". Čím máme v krvi vyšší hladinu tohoto minerálu, tím lépe pracují naše vnitřní buněčné "elektrárny", mitochondrie. Tělo je klidné a zároveň plné energie. Hořčík reguluje dráždivost buněčných membrán, což hraje důležitou roli při dráždivosti svalů a nervových buněk. Při jeho dostatečné zásobě v organismu se únava a vyčerpání vytratí – uvolní se svaly, rozšíří se cévy, sníží se krevní tlak, srdce bije klidněji, pravidelněji. Díky navození vnitřního klidu našeho organismu se nám také snadněji usíná.

V potravě však přijímáme hořčíku stále méně:

• Obsahují ho celozrnné produkty, luštěniny, sojové boby a listová zelenina – tyto však v naší stravě často chybí.

• Konzumujeme také příliš soli a tuku – sůl podporuje vylučování hořčíku a přítomnost tuků je zase odpovědná za jeho snížené vstřebávání ve střevě. Lékaři bijí na poplach – pro dlouhodobý vysoký příjem tuků v naší stravě tuky považují za nepřítele hořčíku č.1.

• Hořčík se hůře vstřebává i s přibývajícím věkem a při slabší (ale i nadměrné) produkci žaludečních kyselin, způsobené ne vždy plnohodnotnou stravou, a také nepravidelným a často chaotickým užíváním nejrozličnějších léčiv.

• A jaký vliv má na hořčík v našem těle sklenička, dvě, alkoholu, který si dopřejeme večer? Zvýší se jeho vylučování ledvinami.

• Nápoje s obsahem fosfátů a kola značně snižují vstřebávání hořčíku. Právě proto jsou mnozí, zejména mladí lidé, po jejich konzumaci nervózní a podráždění: důvodem je nedostatek hořčíku způsoben zvýšenou hladinou fosfátů v těchto nápojích.

• Nezanedbatelným faktorem je také půda chudá na hořčík, a tím i nízký obsah hořčíku v ovoci a zelenině. Chemizací a genetickým urychlováním jejich růstu sice získáme větší objem a pěkný "vzhled" plodin, ale jejich výživová hodnota klesá. Toto téma bude v diskusích rezonovat stále více.

Možné projevy nedostatku hořčíku

Bolesti hlavy, závratě, zmatenost, slabá koncentrace, nervozita, migréna

Bolesti na temeni hlavy, křeče ramen a krční páteře

Srdeční arytmie, zánětlivé procesy endotelu

Úzkost, žaludeční křeče, nevolnost, zvracení

Křeče močového ústrojí

Silná menstruace

Brnění, mravenčení rukou

Křeče v nohách

Křeče v chodidlech a prstech nohou,

brnění – mravenčení nohou

 

Jaká je optimální denní potřeba hořčíku?

Protože i při konzumaci potravin s jeho maximálním obsahem – fíků, ořechů, banánů, mandlí a tmavé listové zeleniny, např. špenátu, tělo dokáže přijmout z potravy jen 20 – 50% tohoto minerálu, vhodná cesta je doplňovat si jeho zásoby prostřednictvím minerálních vod a kvalitních přírodních výživových doplňků. Doporučená denní dávka hořčíku pro dospělé je 4,5 mg/kg tělesné hmotnosti (u dospělého člověka je to přibližně 300 až 420 mg/den). Pokud sportujeme, provádíme fyzickou práci, dlouhodobě pracujeme ve stresu, denní dávku hořčíku klidně navýšme o 30%.

Maximální vstřebatelnost a bio dostupnost

Vyberme si jedinečnou 100% čistou formu hořčíku s maximální vstřebatelností, připraveného z přírodních surovin, například v komplexu oxidu, citronanu, fumaranu, jablečnanu a jantaranu či oxidu, glukonátu a mléčnanu nebo oxidu, glycinátu, glycerofosforečnanu, jablečnanu a aspartátu, nebo také ve formě diglycinátu hořečnatého – na etiketách si všímejme obsah čistého hořčíku (v atomární – elementární formě). V tomto jedinečném složení v kombinaci s organickými látkami s vysokou biologickou dostupností vyrábí doplňky výživy s obsahem hořčíku kanadská firma Jamieson Laboratories Ltd. Přípravky jsou farmaceuticky testovány na zaručení účinnosti a absolutní klinické čistoty – díky programu 360 Pure, kterým společnost Jamieson zavedla do výrobní praxe nejnáročnější standardy, podléhá totiž každý výživový doplněk z její produkce až 360 patentovaným krokům kvality. Výrobní postupy a kontrolní testy zabezpečují maximální aktivitu a biologickou dostupnost účinných látek. Nejmodernější technologie biologicky aktivní látky chemicky nemění a nezbavuje přirozených vlastností.

Hořčík se vstřebává v tenkém střevě, proto onemocnění / poruchy trávicího traktu (Crohnova choroba, celiakie, chirurgické zákroky v trávicím traktu či průjmy nebo zvracení) mohou oslabit jeho vstřebávání.

 

Doporučenou denní dávku hořčíku v dobře vstřebatelné formě můžeme při pravidelném užívání organismu dodat prostřednictvím přípravku s obsahem 100 či 250 mg hořčíku/tbl., Při zátěži nebo deficitu hořčíku je vhodné sáhnout po doplňku s obsahem 500 mg hořčíku/tbl. (např. v kombinaci spolu s vitamínem D3 500 IU). Eliminovat jeho nedostatek pomáhají i přípravky v kombinaci hořčíku s vápníkem a vitaminem D3 či zinkem, které zároveň napomáhají zdravému vývoji kostí a zubů a posilují imunitu – vhodné jsou i při nachlazení a chřipce. Mimořádné popularitě se těší Hořčík DRINK MIX s přírodní citronově-limetkovou příchutí na bázi diglycinátu hořečnatého. Jelikož obě jeho složky, hořčík, i aminokyselina glycin, disponují zklidňujícím účinkem, při zajišťování vnitřní harmonie se mu připisuje dvojnásobný efekt. Navíc je maximálně biologicky dostupný a kombinace s diglycinátom zabezpečuje jeho vysokou vstřebatelnost a využitelnost – tedy příjem co nejvyššího množství hořčíku naším organismem. Díky práškové formě umožňuje přípravu lahodného nápoje.

Každá sloučenina hořčíku má různou úroveň jeho absorpce, biologické dostupnosti a výživové hodnoty, proto je při výběru doplňku vhodné zajímat se o obsah čistého hořčíku (v atomární – elementární formě).