Cholesterol, či homocystein?

Posviťte si nejen na hladinu cholesterolu, ale také na hladinu homocysteinu v krvi!

Máte vysoký krevní tlak? Trpíte onemocněním srdce a cév? Anebo vás trápí jiné civilizační onemocnění? Posviťte si nejen na hladinu cholesterolu, ale také na hladinu homocysteinu v krvi!

Za hlavní rizikové faktory kardiovaskulárních nemocí se pokládají zvýšený příjem nasycených tuků, zvýšená hladina „zlého” cholesterolu a nízká hladina „dobrého” cholesterolu, cukrovka II. typu, nadváha…

O všech těchto i mnoho dalších monitorovaných faktorech můžeme dnes na základě mnoha klinických studií zabírajících se dopadem změny životního stylu za posledních 50 let na naše zdraví povědět, že jsou spíš důsledkem či signalizací míry poškození, které v těle způsobuje vyšší hladina homocysteinu. Ze závěrů studií vyplynulo, že zvýšená hladina homocysteinu neškodí jen srdci a cévám, ale může být také příčinou dalších nemocí - obezity, vředových nemocí žaludku, dvanáctníku a zánětlivých onemocnění střev, ekzémů, migrény, osteoporózy, roztroušené sklerózy, poruch myšlení, vnímání, depresí, Parkinsonové i Alzheimerové nemoci nebo oslabení imunity a narušení krvetvorby. I když se homocystein vyskytuje v těle přirozeně, jeho zvýšené hodnoty narušují rovnováhu a působí v organizmu toxicky.

Co je homocystein?

Homocystein objevil v roce 1932 nositel Nobelové ceny Vincent Du Vigneaud a popsal ho jako toxickou aminokyselinu. Až v dnešní době výzkumy ukázaly, v čem spočívá jeho toxicita. V poruchové metabolizaci homocysteinu v organizmu! A co způsobuje, že homocystein, který se zúčastňuje všech základních pochodů – hospodaření s kyslíkem (buněčné dýchání), v řízené tvorbě energie, syntézy a recyklaci některých klíčových metabolitů a rozmnožování buněk – má najednou na svědomí poruchy těchto procesů? Ukázalo se, že vznikají z příčin, kterým se doposud nepřipisoval větší význam. Nejmarkantnější je důsledek civilizačních změn ve skladbě stravy. Změnila se až do té míry, že přestala zabezpečovat zásobování buněk důležitými mikronutrienty. Podle výsledků výzkumu německých laboratoří pro výživu v průběhu posledních 50 let ubylo v naší stravě asi osmdesát procent obsahu vitamínů a minerálů. S dvaceti procenty, které v ní zůstaly, není metabolizmus schopný fungovat tak, jak má. A s čím souvisí absence výživných látek? Vědci se domnívají, že hlavně s reformou polnohospodářství a rozvojem průmyslu. Upustilo se od cyklického obhospodařování půdy, začaly se používat umělé hnojiva, které sice ovlivňují objem a růst rostlin, no chybějí jim složky potřebné pro biologickou hodnotu. Kyselé deště, které jsou důsledkem rozptylu oxidu siřičitého do ovzduší, narušily rozpustnost výživných látek v půdě. Klesla také výživná hodnota masa zvířat z velkochovů. Navíc ztrátu výživných látek v naší stravě ovlivňují také průmyslové postupy přípravy jídel, tepelná úprava pokrmů a jejich dlouhodobé uskladňování.

Nenahraditelné béčka

Chybějí nám hlavně ty živiny, které mají vliv na bezporuchovou metabolizaci homocysteinu – kyselina listová a vitamíny B6 (pyridoxin) a B12. Bez kyseliny listové nemůže proběhnout velmi důležitá „přeměna” homocysteinu na neškodnou látku. Zůstávající dva vitamíny – B6 a B12 – jsou kofaktory enzymů, které tuto přeměnu zabezpečují. Bez jejich podpory enzymů ztrácejí funkčnost a klesá výkon biochemických procesů, které tyto enzymy řídí a od kterých závisí naše zdraví a život. V případě homocysteinu to znamená ztrátu schopnosti zpracovat všechen homocystein, který v buňkách vzniká. Nemetabolizovaný homocystein proniká do krve, kde se hromadí, usazuje se (podobně jako cholesterol) a začíná se jeho patologické působení. Tento stav není ničím jiným, jen chronickou intoxikací s těžkými následky.

Vyplnili trhliny v cholesterolové teorii

Pokud hodnotíme závažnost poškození zdraví zvýšenou hladinou homocysteinu v krvi, nejhorší důsledky má v oblasti kardiovaskulárního zdraví a oslabování imunity. U většiny lidí s kardiovaskulárním onemocněními se hladina cholesterolu a dalších krevných lipidů vrací do normální hodnoty po tom, co se homocystein snížil podáváním vitamínů anti-homocysteinového komplexu (kyselina listová, B6, B12) na fyziologickou hodnotu. Při zvýšené hladině homocysteinu totiž játra produkují větší množství cholesterolu, ale hlavně jeho nebezpečný variant – „zlý” LDL cholesterol. Anti-homocysteinový komplex jeho nadprodukci v játrech zmírní – výzkum ukázal, že 60 až 80 % cholesterolu kolujícího v krvi má totiž na svědomí homocystein. Co z toho vyplývá? Že bojovat s homocysteinem by bylo pravděpodobně efektivnější a hlavně jednodušší jako s cholesterolem – jelikož koncentraci homocysteinu v těle snižuje příjem vitamínů skupiny B. Jejich spolehlivý přívod do buněk by nám mohl pomoci účinně čelit onemocněním srdce a cév – ateroskleróze, infarktu myokardu, cévní mozkové příhodě…

Pokud bychom si dokázali udržet nízkou hladinu homocysteinu v krvi a povzbuzovat svůj imunitní systém k plné výkonnosti, nemusely by nás postihovat nepříjemné, obtěžující civilizační onemocnění, které často souvisí s oslabením imunity. Zabránit jejich vzniku může jen plně výkonný imunitní systém. Několik infekcí překonaných v průběhu roku není jen nepříjemnost, ale také signalizace, že tělu chybí dostatečná ochrana! Pokud máme ve své stravě deficit „béčkových” vitamínů a pronásledují nás často problémy se sníženou imunitou, sáhněme po přírodním anti-homocysteinovém komplexu! Naše zdraví je totiž „majetek”, který si vyžaduje neustálou péči. Jen my se rozhodujeme, jak s ním účelně naložit. Takové to rozhodnutí nemůže za nás udělat nikdo jiný.

ANTIHOMOCYSTEINOVÝ KOMPLEX

Anti-homocysteinový komplex je kombinací vitamínů B6, B12 a kyseliny listové, speciálně určen na podporu zdraví srdce a imunity. Jeho synergické působení redukuje nadměrnou hladinu homocysteinu v krvi a pozitivně tak ovlivňuje zdraví srdcově-cévního systému. Vědci zjistili, že pomáhá snížit riziko ischemické nemoci srdce, infarktu myokardu, hypertenze, vzniku onkologických onemocnění, předčasných potratů i poruch ve vývoji nervové soustavy. Je účinný také jako prevence neurodegenerace a demence, a také při zlepšování autistických poruch. Vyrábí ho renomovaná kanadská firma Jamieson Laboratories. Při výrobě vitamínů z přírodních výtažků využívá 360 patentovaných výrobních postupů a kontrolních testů kvality, které zabezpečují maximální aktivitu a biologickou dostupnost účinných látek. Přípravek neobsahuje konzervační látky, barviva, cukry, chemické přísady či potenciální alergeny.

   
Vrátit se na začátek