Barevné rozlišení – průvodce pro vaše živiny
Snažte se zahrnout alespoň tři z barev ve vašich 5 – 10 porcí ovoce a zeleniny každý jeden den.
Každý z nás ví, že strava bohatá na ovoce a zeleninu je ideální pro zdravý životný styl. Hodně pestrých barev, které má toto ovoce a zelenina, má také přitažlivou a lahodnou chuť díky skupině živin, které obsahuje duhu zdravotních výhod. Snažte se zahrnout alespoň tři z barev ve vašich 5 – 10 porcí ovoce a zeleniny každý jeden den.
Červená
Co tvoří jejich červenou barvu? Lykopen a antokyany.
Výhody: Lykopen nejčastěji najdeme v rajčatech, kde bylo prokázané, že pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a působí jako antioxidant v boji s volnými radikály. Antokyany, dávají třešním jejich tmavý pigment, jsou zdrojem benefitů pro srdce a pomáhají zlepšit krevní oběh, snižují krevní tlak a také hladinu cholesterolu.
Jídlo: třešně, červená paprika, rajčata, řepa, granátové jablka, ředkvičky, červený meloun.
Tip: Lykopen se lépe vstřebává z vařených rajčat, než ze syrových rajčat.
Oranžová/žlutá
Co tvoří jejich oranžovou a žlutou barvu? Karotenoidy
Výhody: Tuto světle oranžovou a žlutou barvu mají díky betakaroténu (přeměněný vitamín A), tento antioxidant pomáhá zdraví Vašich očí. Oranžové a žluté potraviny mají vysoký obsah vitamínu C a bioflavonoidů, podporují zdravé srdce a mohou zlepšit funkci imunitního systému a podporu zdravé kůže.
Jídlo: mrkev, sladké brambory, dýně, žlutá paprika, citron a pomeranč.
Tip: Pokud chcete získat více betakaroténu ve Vaší stravě, smíchejte sladké brambory spolu s běžnými bramborami.
Zelená
Co tvoří jejich zelenou barvu? Chlorofyl
Výhody: Je tu důvod, proč se vždy říká, že je třeba jíst zelenou. Bylo prokázané, že chlorofyl v těle člověka pomáhá k detoxikaci organizmu a ke zlepšení krevního oběhu. Hodně zelených potravin jsou dobrým zdrojem karotenoidů, nazývaných lutein, a zeaxantinu, který pomáhá při správné funkci očí. Také zelené plodiny jsou bohaté na další živiny, jako je vláknina, vitamín K, kyselina listová, draslík a železo.
Jídlo: avokádo, špenát, rukola, brokolice, zelené fazolky, zelený čaj, kapusta, kiwi, zelené jablko.
Tip: Syrové, vařené anebo dušené. Snažte se mít alespoň jeden z těchto typů upravené plodiny na vašem talíři každý den.
Modrá
Co tvoří jejich modrou anebo fialovou barvu? Antokyany
Výhody: Modrá a fialová barva pochází z antokyanů, silných antioxidantů, známých pro svoje anti – stárnoucí vlastnosti. Pro tyto potraviny bylo dokázané, že pomáhají podporovat zdravé kosti, podporu mozkové činnosti, ochranu proti nemocem srdce a slepoty, v souvislosti s věkem.
Potraviny: borůvky, ostružiny, lilek, fíky, hrozny, švestky
Tip: Přidejte si hrst bobulí do ovesných vloček anebo do svého salátu každý den.
Bílá
Co tvoří jejich bílou barvu? Antoxantiny
Výhody: Výzkumy ukazují, že bílé potraviny obsahují antoxantiny a jiné flavonoidy, jako je quercetin a alium, které pomáhají snížit zánět a podporují zdravé srdce tím, že pomáhají snížit hladinu cholesterolu a krevní tlak, podporovat zdravé oči a pomáhají udržovat silný imunitní systém.
Potraviny: květák, cibule, česnek, zázvor, banány, tuřín, houby.
Tip: Přidejte nasekaný česnek, když si připravujete svoji oblíbenou zelenou zeleninu.