Nechť žije vegetariánství!

Vzpomínání na léto může přinést vzpomínky na čas strávený s rodinou, kempování s přáteli anebo zúčastňování se na letních festivalech.

Vzpomínání na léto může přinést vzpomínky na čas strávený s rodinou, kempování s přáteli anebo zúčastňování se na letních festivalech. Co mají všechny tyto události a střetnutí společné? Jídlo. Prskání letního grilu může vyvolat úvahy o jídle mezi rodinou a přáteli. Od živočišných bílkovin po zeleninu, cenu, dostupnost, osobní preference anebo bezpečnost potravin může mít velký vliv na jídlo.

Jíst maso anebo ne?

Maso je kompletní protein, obsahující všechny esenciální aminokyseliny. Všechny druhy libového masa jsou dobrým zdrojem vitamínů B, které jsou důležité pro metabolizmus tuků, sacharidů a bílkovin.
Maso může, ale také nemusí být středobodem vašeho jídla. Je možné, že jste se rozhodli přijmout životní styl vegetariána pro mnohé důvody. Existuje více klasifikací vegetariánství na základě typu jídla, které konzumují. Typičtí vegetariáni nekonzumují maso (hovězí, vepřové, jehněčí, drůbež nebo ryby), a mohou anebo nemusí konzumovat mléčné výrobky, vajíčka a jiné výrobky živočišného původu.

Vitamín B12 je nevyhnutný pro správnou funkci nervového systému, tvorbu krve a syntézu DNA ve tkanivu.

 

Vitamín B12, železo a vitamín D

Vitamín B12
Hovězí maso, vepřové maso, ryby, vajíčka a drůbež jsou obyčejně považované za zdroj bílkovin, které jsou známé při regeneraci svalů. Méně známé je, že tyto druhy jídel jsou také zdrojem vitamínu B12. Vitamín B12 je nevyhnutný pro správnou funkci nervového systému, tvorbu krve a syntézu DNA v tkanivu. Nachází se jen ve stravě živočišného původu, proto je velmi důležité pro vegetariány konzumovat obohacené potraviny anebo vitamín B12 ve formě výživových doplňků. Nízký příjem může zapříčinit únavu, ztrátu paměti, bledou barvu pokožky a zadýchávání. 

Železo
I když je železo požadované jen ve stopových množstvích, patří k nejčastějším nedostatkům na světě. Železo se nachází ve stravě živočišného původu (hovězí, vepřové a mušle) ve formě hem a v rostlinné formě ho obsahuje špenát, čočka a sójové boby ve formě non-hem.  Absorpce železa non-hem může být zvýšená vařením v litinových pánvicích a zahrnutím vitamínu C ve stravě.

Společné inhibitory pro vstřebávání železa jsou: kyselina fytová (obsáhnutá v luštěninách a celozrnných výrobcích), sójové bílkoviny a polyfenoly (obsáhnuté v kávě a čaji). Železo je součástí hemoglobinu, který má na starosti transport kyslíku v červených krvinkách a přesto víme, jaký je kyslík důležitý pro náš život. Jak je hladina železa nízká a v nedostatečném množství, kyslík nemůže být transportovaný do tkaniv, co může vést k chudokrevnosti z nedostatku železa. Příznaky jsou únava, malátnost, bledá pokožka a zhoršené kognitivní funkce.

Dobře rozvrhnutá vegetariánská strava je bezpečná pro všechny věkové kategorie, dokonce i v průběhu těhotenství. Pokud se obáváte o přísun dostatečného množství vitamínů a minerálů, začněte užívat denně multivitaminy ve formě výživových doplňků.

Vitamín D
Vitamín D je unikátní v tuku rozpustný vitamín a je syntetizovaný v našem těle po vystavení se slunečnímu záření. Avšak, v průběhu zimních měsíců v kanadských zeměpisných šířkách není možné produkovat adekvátní množství vitamínu D, takže musí být doplněný ve stravě. Vitamín D se vyskytuje převážně v živočišné stravě, jako je obohacené mléko, losos a makrely. Vitamín D pomáhá udržovat zdravé kosti tím, že reguluje absorpci vápníku a fosforu; umožňuje aktivnější absorpci, když je potřeba vysoká a když nízká, tak je absorpce snížená. V roce 2007, magazín o výživě American Journal of Clinical nutrition publikoval studii o náhodně vybraném množství 1200 žen po menopauze, které byly náhodně vybrané do 3 skupin. První skupina přijímala čistý vápník (1400-1500mg denně), druhá přijímala vápník s vitamínem D3 (1100IU denně) a třetí dostávala placebo. Vědci zjistili, že ty ženy, které přijímaly vápník s vitamínem D3, měly podstatně nižší riziko vzniku rakoviny jako ty, které neužívaly žádné doplňky výživy. To ukazuje, jaký je důležitý vitamín D a proto by měl být zahrnutý v naší stravě. Když nebudeme konzumovat dostatečné množství vitamínu D, zvyšuje se riziko vzniku nemocí jako osteoporóza, rakovina a mnoho dalších nemocí.

Pokud jste si vybrali vegetariánskou stravu, můžete získat všechny zdravé benefity konzumace masa a ostatních živočišných produktů. Dobře naplánovaná vegetariánská strava je bezpečná pro všechny věkové skupiny, a to i v průběhu těhotenství. Pokud se obáváte o přísun dostatečného množství vitamínů a minerálů, začněte užívat denně multivitaminy ve formě Výživových doplňků. Jamieson Vita VimTM Vegetarian má speciální složení s vyšším obsahem vitamínu B12, železa a vitamínu D, aby se pokryly specifické potřeby vegetariánů. Je vyrobený na základě procesu 360 Pure co znamená, že je na 100% vyrobený bez živočišných přísad.

   
Vrátit se na začátek