Jste připraveni porazit bolest kloubů? Toto jsou 4 potraviny proti artritidě

Jsou potraviny, které přispívají ke zmírnění zánětu a zlepšení stavu a je poměrně snadné zařadit je ve zvýšené míře do vašeho stravovacího režimu.

Bolest kloubů, nepohodlí a snížená pohyblivost. To jsou jen některé z příznaků, které vám mohou znít povědomě, pokud trpíte artritidou. Toto zánětlivé onemocnění kloubů se vyskytuje u 105 600 Čechů. Artritida se nedá vyléčit a v důsledku určitých návyků v oblasti stravování a životního stylu může často dojít ke zhoršení zánětu, který způsobuje bolest. Odstranit z vašeho jídelníčku potraviny, zejména ty, které milujete, může být výzvou. Nicméně jsou potraviny, které přispívají ke zmírnění zánětu a zlepšení stavu a je poměrně snadné zařadit je ve zvýšené míře do vašeho stravovacího režimu.

Jste připraveni porazit bolest kloubů? Začněte tím, že se již dnes zásobíte těmito 4 potravinami:

Sladkosti z přírody

Je všeobecně známo, že ovoce by mělo být základní součástí vaší stravy, protože má vysoký obsah živin, vlákniny a antioxidantů. Nyní začněte každý den přidávat do vašich jídel více třešní a bobulového ovoce. Borůvky, maliny, jahody a třešně obsahují silný antioxidant, známý jako anthocyanin. Studie potvrdily, že tato složka, která dodává ovoci zářivé barvy, pomáhá snížit zánět v těle a doplnit důležité základní vitamíny a minerály. Navíc, díky nim bude všechno lahodnější.

TIP: Zařadit do vašeho jídelníčku více bobulového ovoce a třešní může být jednoduché. Dejte si je na svačinu, přidejte hrst k snídani nebo do smoothie. Na bobulovém ovoci a třešních si můžete pochutnávat celoročně.

Tučné ryby

Aby byla strava vyvážená, je třeba konzumovat ryby každý týden. Obsahují vysoký podíl omega-3 esenciálních mastných kyselin, které mají protizánětlivý účinek. Jejich přísun je možné zajistit pouze prostřednictvím stravy nebo výživových doplňků. Pokud trpíte bolestí nebo ztuhlostí kloubů, pokuste se konzumovat ryby častěji, minimálně 2krát týdně. Z důvodu nižšího obsahu kontaminantů se zaměřte na ryby, jako např. divoký losos, makrela, sardinky a ančovičky. Pokud je pro vás těžké zařadit ryby do vašeho jídelníčku, užívejte denně rybí olej, který vám dodá potřebné množství omega-3 mastných kyselin.

TIP: Omega-6 mastné kyseliny, které podporují zánět, jsou běžnou součástí stravy a jsou obsaženy v potravinách, jako jsou např. kuřecí maso, mléčné výrobky, rostlinné oleje a balené potraviny. V zájmu zachování rovnováhy mastných kyselin je proto důležité, abyste přijímali omega-3 mastné kyseliny ve formě ryb, avokáda a ořechů.

Koření

Koření dokáže více, než jen vylepšit chuť vašeho jídla. Je také prospěšné pro zdraví. Kurkuma obsahuje kurkumin a zázvor gingerol. Oba mají silné protizánětlivé účinky. Výzkumy potvrdily, že přirozeně zmírňují zánět a mají podobný účinek jako nesteroidní protizánětlivé léky proti bolesti. Proto mnohé doplňky stravy pro péči o klouby obsahují kurkumu nebo zázvor, které mohou přinést úlevu od bolesti kloubů.

Je důležité poznamenat, že zázvor ředí krev. Pokud užíváte léky na ředění krve, poraďte se s lékařem dříve, než zařadíme zázvor do vaší stravy.

TIP: Začněte používat kurkumu a zázvor každý den při vaření. Jednoduše přidejte koření nebo nastrouhejte čerstvý zázvor do polévky, míchané zeleniny, omáček nebo smoothies!

K jako kolagen

Je přirozené, že s přibývajícím věkem klesá množství kolagenu. Při osteoartritidě však dochází k rozkladu kolagenu v těle v důsledku vzájemného tření kostí a kloubů, což může ještě zvýšit bolestivost. Konzumace potravin s vysokým obsahem vitamínu C je důležitá pro tvorbu kolagenu, který zajišťuje odpružení kloubů. Citrusové plody, papája, ananas a zelenina, jako např. brokolice a kapusta jsou bohaté na Vitamín C.

TIP: Vitamín C je látka citlivá na teplo a světlo. Abyste si zajistili dostatečný přísun vitamínu C z vašich výše uvedených oblíbených jídel, konzumujte je nejlépe syrové nebo připravené na páře.

   
Vrátit se na začátek