banner jamieson odborne clanky 4 recepty
banner jamieson odborne clanky 4 recepty2 Vyhněte se nepořádku a vyzkoušejte tyto zdravé a cenově dostupné recepty, které si vy i vaše rodina určitě zamilujete!
« zpět

4 recepty, které vám zaručeně "nezkazí" léto

16.08.2017

Tisknout

Všichni dobře víme, že pikniky jsou jako stvořené pro horké letní dny. Jsou skvělou příležitostí strávit nějaký čas venku a setkat se se svými blízkými. Může být něco lepšího, než během krásného slunečného dne vyrazit do přírody s piknikovým košíkem? Problémem však je, že některé z našich oblíbených potravin špatně snášejí letní horka. Působení vlhka a tepla snižuje jejich kvalitu, proto nejsou vhodné pro přenášení – např. čedar nabude mazlavou konzistenci, majonézové saláty se rychle zkazí a z mražených dobrot zůstane jen lepkavá kaluž, kterou budete muset vyčistit. Vyhněte se nepořádku a vyzkoušejte tyto zdravé a cenově dostupné recepty, které si vy i vaše rodina určitě zamilujete!

Krůtí závitky s jablkem a avokádem

Díky bohatému obsah bílkovin, vitamínu A a prospěšných tuků vás tyto závitky výborně zasytí. Neobsahují škrob, nepotřebujete k nim příbor a jsou hotové za pár minut! Co může být lepší? Jsou skutečně skvělé. Vynikající křupavá alternativa k sendvičům! Salátové listy zároveň udrží nádivku studenou. Tato lehká a chutná, sladko-kyselá pochoutka vám zpříjemní den a perfektně vás osvěží během horkých dnů.

Budete potřebovat:

tenké plátky jablek,

plátky avokáda (pokapejte je citronovou šťávou),

krůtí plátky,

salátové listy.

• Postup je jednoduchý: položte salátové listy na rovnou plochu, přidejte uvedené ingredience dle vlastního uvážení, srolujte a vychutnávejte!

Salát s kuskusem

Kuskus je výborným zdrojem selenu. Má bohatý obsah antioxidantů, které chrání organismus před škodlivými účinky volných radikálů a přispívají k udržení zdravých krevních buněk a tkání. Obsahuje také cholin - živinu, která pozitivně ovlivňuje metabolismus, mozek, játra a činnost nervového systému. Tento salát je plný "dobrých" sacharidů, takže vám dodá potřebnou energii během veder! Potřebujete něco na povzbuzení? Vyzkoušejte tento recept a za 10 minut budete mít k dispozici svěží a sytý zdroj proteinů a vlákniny, který je vhodný jako oběd i příloha!

Budete potřebovat:

½ hrnku kuskusu,

1 hrnek zeleninového vývaru,

2 jarní cibulky,

1 červenou papriku,

½ okurky,

57 g sýru feta,

2 PL pesta,

2 PL dýňových jadérek nebo nasekaných ořechů.

• Kuskus dejte do velké misky. Zalijte zeleninovým vývarem a nechejte přikryté 10 min. Kuskus absorbuje zeleninový vývar a zůstane krásně sypký.

• Během čekání nakrájejte zeleninu.

• Když je kuskus hotový, smíchejte ho se zeleninou a postupně přidávejte sýr feta a pesto.

• Posypte dýňovými jádry anebo ořechy. Ihned podávejte!

• Pokud máte potřebné ingredience, ale nemáte dostatek času, vezměte si je s sebou! Pak už jen stačí vše smíchat a můžete podávat.

Jablka s mandlovým máslem

Chutná obměna klasické svačiny. Tuto jablečno-mandlovou pochoutku si zaručeně oblíbíte, protože si ji můžete dopřát bez pocitu viny! Jablka mají vysoký obsah vitamínu A – silného antioxidantu - jakož i vitamínu B, který přispívá k normálnímu metabolismu, který je důležitý pro tvorbu energie. Mandlové máslo je bohaté na proteiny a omega-6 mastné kyseliny, takže společně vytvoří chuťovku, která vám dodá energii! A nejlepší na tom je, že příprava je velmi jednoduchá a zabere vám jen chvíli!

Budete potřebovat:

2 jablka (odstraňte jadérka),

¼ hrnku mandlového másla,

¼ hrnku vanilkové granoly,

¼ hrnku mini lupínků z hořké čokolády (není povinné).

• Jablka nakrájejte na hrubé stejnoměrné plátky. Z jednoho jablka získáte cca. 4 – 6 plátků.

• Na polovinu jablkových plátků natřete mandlové máslo. Posypte granoly a čokoládovými lupínky.

• Navrch dejte zbylé jablečné plátky.

• Pokud je budete konzumovat později, zabalte je do potravinářské fólie a dejte do chladničky. V opačném případě se můžete do nich okamžitě pustit.

Domácí ovocné rolky

Ovocné rolky byly pro většinu z nás oblíbenou pochoutkou v dětství. Znáte alternativu pro dospělé? Ovocná kůže! Jelikož je kompaktní a netaje, výborně se hodí i na piknik.

Kromě jablek, které jsou bohaté na vitamín A (prospívá vlasům, nehtům i pokožce), je tajemstvím tohoto úžasného receptu špenát. Díky vysokému obsahu zinku, niacinu, proteinů a vlákniny vás tato zelená listová zelenina nejen zasytí, ale i prospěje vašemu zdraví.

Budete potřebovat:

6 malých jablek (oloupejte je, odstraňte jadérka a nakrájejte na kostičky),

½ hrnku vody,

½ PL skořice,

1 hrnek baby špenátu.

• Troubu předehřejte na cca. 79 ° C. Připravte si plech vyložený papírem na pečení.

• Jablka, vodu a skořici vložte do velkého hrnce a přiveďte k varu. Potom snižte teplotu a za občasného míchání vařte na mírném ohni cca. 40 min., resp. dokud jablka nezměknou.

• Když budou jablka měkká, nechte je vychladnout a rozmixujte. Postupně přidávejte špenát a mixujte, dokud směs nebude hladká.

• Jablečno-špenátovou směs dejte na střed pekáče a rovnoměrně rozetřete pomocí stěrky nebo nože.

• Pečte 3 - 5 hodin. Ovocná kůže musí být suchá, ale stále formovatelná.

TIP: Někdy jsou okrajové části hotové dříve než střed. V tomto případě je odstřihněte kuchyňskými nůžkami, odložte a plech vložte zpět do trouby. Kontrolujte každých 20 – 30 min.

• Po upečení ovocnou kůži vyjměte z trouby a nechte vychladnout. * Papír na pečení neodstraňujte, zabráníte tak slepení. * Nakrájejte na proužky, srolujte a uskladněte v plastové nádobě, dokud ji nebudete konzumovat.

Pokud nemáte k dispozici velké množství ingrediencí, vezměte si na piknik meloun a kukuřici – můžete je bez obav přenášet a stále zůstanou čerstvé.

Meloun obsahuje až 92 % vody, je plný prospěšných živin, jako např. vitamín A, B6 a C, jakož i antioxidantů, které prospívají vašemu srdci.

Kukuřice má vysoký obsah vlákniny a podporuje trávení. Poskytne vám 10 % denní doporučené dávky hořčíku, tiaminu, kyseliny listové, fosforu a vitamínu C.

Ať už připravujete večeři na zahradě nebo jdete s přáteli na piknik, přineste něco z těchto pochoutek! Vaši hosté budou nadšeni.