3500 B.C. - 1600 A.D

r. 3 500 před Kristem

Starověcí Egypťané zpozorovali, že živiny z některých plodů rostlin (později byl objevený vitamín A) dokáží předcházet šerosleposti.

r. 400 před Kristem

Řecký lékař Hippokrates, považovaný za otce západní medicíny, doporučuje vyváženou stravu jako lék na všechny nemoci.

r. 400 před Kristem

Diocles dospěl k závěru, že výživa, přirozená očista těla a cvičení jsou nevyhnutné pro zdraví.

r. 1 600, období renesance

Doktoři doporučují jíst játra (obsahují vitamín A) jako prevenci proti šerosleposti.

1601 - 1900

1753

Skotský chirurg James Lind vydává publikaci „Rozprava o kurdějích“, v které upozorňuje na potřebu konzumace citrusů (obsahují vitamín C) – citrusové plody doporučuje jako prevenci před kurdějemi.

1824

„Dieta léčí více jako skalpel”, ( knižní publikace Přísloví všech národů)

1831

Objev karotenu v kořenech mrkve.

1901 - 1910

1904

Onemocnění beri - beri, způsobené extrémním nedostatkem vitamínu B1, projevující se otoky, poruchami obvodových nervů a úbytkem svalů, se považuje za infekční onemocnění.

1905

Objevil se pozitivní účinek jódu proti strumě (zvětšená štítná žláza).

1905

Vědci zjistili, že zvířata umírají, když se zbavují v tuku rozpustných živin - vitamínu A - s mlékem.

1911 - 1920

1911

Casimir Funk zdůrazňuje význam slova „vitamín“ – popisuje nově objevené živiny.

1912

Vědci objevili v slupkách rýže živinu, vitamín B1, která předchází nemoci beri - beri (má ji na svědomí nedostatek tohoto vitamínu).

1915

Pelagra byla uznaná jako onemocnění způsobené nedostatečným příjmem živin, a ne jako infekční onemocnění.

1916

Vitamín B byl izolovaný. Zpočátku se vědci domnívali, že je to jen jeden vitamín.

1917

Britští vědci zjistili, že olej z tresčích jater zabraňuje rachitidě ( křivice ).

1919

Rachitida byla definovaná jako výživová, a ne jako infekční nemoc.

1919

Vědci podali důkaz, že skorbutu (kurděje) a rachitidě (křivice) u dětí je možné předejít správně vyváženou stravou.

1920

Namísto výrazu „vitamines“ se začíná používat slovo „vitamins“.

1920

Vědci potvrdili správnost předpokladu, že tělo umí přeměnit karotenoidy na vitamín A.

1921 - 1930

1922

Byl objevený vitamín E.

1922

Dr. C.E. Jamieson, skotský imigrant, založil společnost C.E. Jamieson Company, v současnosti Jamieson Laboratories Ltd.

1922

První doplňky výživy, olej z halibuta a koncentrované krystaly pomeranče, byli vyrobené pro spotřebitele v masovém měřítku společností Jamieson Company.

1925

Vědci zjistili, že nedostatek vitamínu A snižuje možnost vidění v noci.

1928

Albert Szent-Gyorgyi, Phd., izoloval vitamín C z papriky.

1928

Biochemici zjistili, že vitamín B tvoří nejméně dva vitamíny.

1928

Vitamín A byl označený jako „anti-infekční“ vitamín.

1931 - 1940

1931

Švýcarský chemik Paul Karrer, Phd., izoloval vitamín A.

1933

Vitamín B byl izolovaný z rýžových zrnek.

1933

Izolovaný byl vitamín B2.

1933

Evan Shute poprvé použil vitamín E (z oleje pšeničných klíčků) terapeuticky (při porodnických poruchách).

1936

Izolovaný byl vitamín B3.

1938

Ukázalo se, že vitamín B3 je vhodnou prevencí před nemocí pelagra, která je následkem chronického nedostatku vitamínu B3.

1939

Dr. Szent-Gyorgyi diferencuje hranice mezi minimálním množstvím stravy a optimální dávkou vitamínů pro lepší zdraví.

1941 - 1950

1946

Dr. Shute a jeho kolegové publikovali v časopise „Nature“ první studii účinků vitamínu E v léčbě ischemické nemoci srdce.

1948

Vitamín B12 byl izolovaný ze zvířecích jater.

1948

V Kanadě byl založený „ The Shute Institute“. Je průkopníkem v použití vitamínu E v oblasti léčby kardiovaskulárních nemocí.

1948

Frederick Klenner opisuje pozitivní efekt použití velkých dávek vitamínu C v léčbě infekcí.

1951 - 1960

1951

Byla objevená alfa – lipoová kyselina, nejdříve uznaná jako důležitý antioxidant (r. 1988).

1952

Abram Hoffer a jeho kolegové léčili pacienta trpícího schizofrenií poprvé v historii léčby této diagnózy vitamíny B3 a C.

1954

Dr. Hoffer zjistil, že niacin ve formě vitamínu B3 snižuje hladinu cholesterolu v krvi

1956

Roger Williams, Phd., v publikaci „Biochemical Individuality“ poukazuje na různorodost nutričních požadavek u každého lidského organizmu.

1957

Byl objevený koenzym Q10.

1961 - 1970

1966

Biochemik Irwin Stones doporučuje kvůli evolučním změnám lidem užívat větší množství vitamínu C.

1968

Laureát Nobelovy ceny Linus Pauling, Phd., opisuje v časopise „Science“ nutriční základ zdraví v „orhomolekulární psychiatrii“(pravé molekuly v pravých množstvích – „ortho“ je řecký „pravý”).

1969

Byl objevený jeden z oxidantů v lidském těle, superoxiddismutáze, co podpořilo teorii stárnutí doktora Harmana.

1970

Linus Pauling publikuje „Vitamín C a prochladnutí“.

1970

Firma Jamieson Laboratories představila spotřebitelům rozsáhlý potenciál vlastních vitamínů a minerálů.

1971 - 1980

1980

Společnost Jamieson Laboratories poprvé uvedla na trh novou formu tablet, a to tablety k rozpuštění v ústech se zinkem v boji proti nachlazení a bolestem hrdla.

1981 - 1990

1982

Vládne vyhlášení - „Správná výživa a rakovina“ zdůrazňuje neoddělitelný vztah mezi stravovacími návyky a rakovinou.

1982

Autoři Durk Pearson a Sandy Show v známé knize „Life Extension“ chtějí povzbudit veřejnost zamyslet se nad vzájemným vztahem mezi příjmem vitamínů a dlouhověkostí.

1983

V odborném článku uveřejněném v časopise „Science“, autor Bruce Ames, Phd., poukazuje na úlohu antioxidantů v prevenci onemocnění.

1984

Zkoumá se přímá spojitost mezi nízkým příjmem vápníku a vysokým krevním tlakem.

1988

Společnost Jamieson Laboratories uvedla na trh jedinečný přírodní vitamín A, který účinně pomáhá v boji proti prvním příznakům stárnutí pokožky.

1988

„National Library of Medicin“ vytvořila obsáhlou databázi informací z oblasti medicíny, která se stala přístupnou pro širokou škálu uživatelů - cílem bylo šířit správné návyky ve sféře výživy a zvětšit rozsah ostatních zdravotnických znalostí.

1990

Prostřednictvím programu OTC společnost Jamieson Laboratories seznámila své spotřebitele s rostlinnými extrakty, které využívá při výrobě vlastních vitamínů a výživových doplňků.

1991 - 2000

1992

Kanadské ministerstvo zdravotnictví schválilo společnosti Jamieson Laboratories OTC klasifikaci (klinické osvědčení výživových doplňků), první v Severní Americe.

1993

Vědci z Harvardské univerzity publikovali dvě studie o pozitivním vlivu vitamínu E na srdcové onemocnění.

1993

Dr. Hoffer vyvinul vysoce účinný program zaměřený na využití pozitivních účinků vitamínů (například vitamín D3) na prodloužení délky života pacientů s nevyléčitelnými onkologickými onemocněními.

1994

Vědci uznali dvě OTC antioxidační formule, Jamieson NT- OX a Jamieson Beta-karoten s vitamíny C a E, při kterých byla klinicky potvrzená jejich maximální aktivita při přečisťování cév – zabraňují usazování cholesterolu v artériích a předcházejí restenóze.

1994

Nedostatek selenu byl implikovaný jako jeden z negativních faktorů v procese rozvoje HIV infekce při nemoci AIDS.

1994

Studie zabírající se výzkumem účinků vitamínu C potvrdila, že vitamín C snižuje příznaky prochladnutí o 30 procent.

1995

Za posledních pět let se v odborných časopisech publikovalo více než 5 000 článků týkajících se antioxidačních živin.

1995

Výzkum potvrdil, že virusy mutují, pokud jsou nimi infikovaní lidé s nedostatkem selenu a vitamínu E.

1995

Vědecká studia dosvědčila správnost předpokladu, že karotenoid lykopen chrání před rakovinou prostaty.

1995

Články uveřejněné v odborném časopise „Journal of the American Medical Association“ poukazují na souvislost mezi kardiovaskulárními onemocněními a nízkou hladinou kyseliny listové.

1995

Společnost Jamieson Laboratories představila první přírodní přípravky na starostlivost o domácí zvířata.

1996

Klinika SRL, divize společnosti Jamieson Laboratories, představila klinicky ověřenou účinnost užívání některých výživových doplňků pro zdraví pleti, vlasů a nehtů.

1996

Vědci potvrdili, že vitamín E zpomaluje proces stárnutí.

1996

Průběh nemoci šílených krav a Creutzfeldt-Jakobovo onemocnění (neurodegenerativní onemocnění mozku) se dávají do souvislosti s působením volných radikálů a s nedostatkem antioxidantů v organizmu.

1997

Lékařské časopisy pravidelně publikují články o zdravotních přínosech vitamínů.

1997

Společnost Jamieson Laboratories poprvé představila tradiční čínskou medicínu v Severní Americe.

1997

Vědci identifikovali v červeném hrozně látku působící proti onkologickým onemocněním a nazvali ji resveratrol.

1997

Potvrdilo se, že potraviny bohaté na draslík, například banány, hrají důležitou úlohu v regulaci krevního tlaku.

1998

Vitamín C, který pomáhá tělu bojovat s infekcemi, patří také mezi silné antioxidanty. Vědci zjistili, že zabraňuje karcinogenním účinkům dusičnanů z látek, jako je cigaretový dým, smog a některé druhy zeleniny.

1998

Výzkumníci dospěli k závěru, že konjugovaná kyselina linolová (CLA) může pomoct snižovat hladinu cholesterolu, a tím předcházet ucpávání tepen a ukládání tuku v nich až o 30%.

1998

Konzumace ryb bohatých na esenciální nenasycené mastné kyseliny snižuje riziko srdcového infarktu o dvě třetiny.

1999

Přibývají důkazy, že čokoláda prozpívá lidskému zdraví. Obsahuje chemickou látku, katechin, která pomáhá předcházet onkologickým a kardiovaskulárním onemocněním.

2000

Potvrdilo se, že nenasycená esenciální mastná kyselina omega-3, které zdrojem jsou především ryby s velkým obsahem tuku, jako jsou makrely, haringy, lososy a sardinky, pozitivně ovlivňují vývoj mozku.

2001 - 2010

2001

Konzumace jablek zpomaluje proces, který vede ke kardiovaskulárním onemocněním. Účinné látky v jablkách a jablkové šťávě – fytonutrienty, pracují na podobném principu jako červené víno a čaj, které snižují hladinu LDL cholesterolu („zlý“ cholesterol).

2001

Vitamín D je spojen se snížením rizika a vzniku cukrovky typu 1.

2001

Jamieson Laboratories poprvé uvádí na trh vegetariánské gelové kapsle s vitamínem E, které vyvinula společnost R.P. Scherer jako odpověď na zvyšující se zájem veřejnosti o želatinové produkty, založené na čisto přírodní bázi.

2002

Zjistilo se, že polyfenolické sloučeniny obsáhnuté v čaji chrání organizmus před mnohými nemocemi, jako jsou například Parkinsonova nemoc, onkologické a srdcové onemocnění.

2004

Společnost Jamieson Laboratories jako první vyvinula speciální technologii, která jí umožnila získat čistý melatonin, vitamín B12 metyl-kobalamin a D-biotin.

2005

Klinické studie vitamínu D potvrdili, že vitamín D je základní a účinná mikroživina, která podporuje léčbu roztroušené sklerózy, osteoporózy a různých druhů onkologických onemocnění.

2006

Na podporu kardiovaskulárního zdraví, společnost Jamieson Laboratories poprvé celosvětově představila přípravek Omega – 3 Healthy Heart (Zdravé srdce) na podporu kardiovaskulárního zdraví, který je zdrojem živin středozemní stravy. Součástí tohoto vysoko potenciálního farmaceutického výživového doplňku z rybího oleje je extrakt z olivových dužin z Itálie - OleaSelect TM - který chrání LDL cholesterol před oxidací a zápalem.

2007

Společnost Jamieson Laboratories je první výrobce výživových doplňků, který uvedl na trh glukosamin bez obsahu výtažků z kůrovců. Z extraktů z kukuřice ho pro Jamieson Laboratories vyvinula společnost Cargill Corporation. Tento průlom odstranil obavy spotřebitelů z alergie na měkkýše a rizika kontaminace ze surovin na mořské bázi.

2008

Uvedení programu 360 Pure, protokolu zabezpečujícího kvalitu výrobků, se společnost Jamieson Laboratories stala světovým lídrem v oblasti výroby nejbezpečnějších, nejčistějších a nejúčinnějších přírodních produktů. Program 360 Pure, zahrnuje sledovatelnost, spolehlivost a farmaceutickou čistotu každé látky, která je součástí výživových doplňků.

2008

Společnost Jamieson Laboratories vyvinula výživový doplněk Exxtra C,TM vitamín C s postupným uvolňováním obohacený formulou DSM Quali-C TM. Tato vynikající a kvalitní kyselina askorbová je výtažkem z kukuřice a cukrové řepy dovážená z Evropy.

2008

Společnost Jamieson uvedla na trh hydratační pleťové samoopalovací mléko ProVitamina Natural Radiance Moisture Lotion. Hydratační formule obsahuje MelanoBronze,TM jedinečnou směs jemných rostlinných výtažků a aminokyselin - bez obsahu samoopalovacích chemikálií.

2009

Společnost Jamieson Laboratories přináší na trh první laboratorně vyrobený přírodní vitamín D3 ve formě čokoládových tablet rozpustných v ústech a v dalších lehko žvýkacích formách. Tento prémiový vitamín D3 se získává z čistého lanolínu z ovčí vlny podle přísných pravidel, které zabezpečují jeho absolutní čistotu.

2009

Rodina Henryho Margolise, zakladatele společnosti, i společnost Jamieson Laboratories Ltd. oslavuje 100. výročí jeho narození.

2010

Na trh byl uvedený produkt Jamieson FluShield. Tento výživový doplněk obsahuje formuli LPx3, patentovaný extrakt z rostliny Echinacea angustifolia, která se pěstuje a získává z prvotřídního genotypu pěstovaného v Itálii.

Od začátku do dnes

photo.gif


Claire Edwin Jamieson

Zakladatel a prezident
C.E. Jamieson & Company Limited

 

photo.gif


Henry Margolis

 

A History of Excellence - Historie


Společnost Jamieson Laboratories se stala popředním kanadským výrobcem a distributorem přírodních výživových doplňků s dlouholetou tradicí.

 

1920

Zakladatel Claire Edwin Jamieson založil v roce 1922 společnost  Jamieson, která se stala světovým lídrem v průmyslové sféře výroby přírodních doplňků výživy a vitamínů. Vyváží do 50 krajin světa, včetně Spojených států amerických, Číny a Japonska.

 

 

 


 

 

1960

Společnost  Jamieson koupila od pána Jamiesona rodina Margolis.

 

Společnost  Jamieson Laboratories zůstala v soukromých rukách; neustále rozšiřuje výrobu přírodních vitamínů, minerálů, koncentrovaných výživových doplňků a bylinných přípravků tak, aby splňovali nejnáročnější standardy bezpečnosti, čistoty a účinnosti.

 

Produkty Jamieson si díky tomu získali dobré jméno na celém světě – mají reputaci farmaceutické kvality, čistoty a bezpečnosti.

 

Kvalitní produkty na trhu, inovace a slib společnosti Jamieson, že nikdy nebude robit testy na zvířatech, se postarali o to, že Jamieson se stal celosvětově nejdůvěryhodnější značkou přírodní starostlivosti o zdraví.

 

 


 

 

2000
Jamieson Laboratories s výkonnými funkcemi zastoupenými v Torontu zlepšuje kvalitu života spotřebitelů na celém světě.

 

V současnosti distribuce produktů  Jamieson probíhá ve všech hlavních geografických oblastech světa, jako je Severní Amerika, Střední Amerika a Jižní Amerika, Asie, Evropa, Rusko, Střední východ a Afrika.

 

Globálním posláním společnosti je urychlit  ji -  a to posouzením možností pro nové distributory, akvizic a strategických aliancí, které společnosti umožní rozšířit existující činnosti v oblasti rozvíjejících se trhů a posílit konkurenceschopnost.

 

Díky bohatým znalostem a mezinárodním zkušenostem, je Jamieson celosvětově uznávaná a respektovaná nadnárodní společnost.